CV-ketel vernieuwen na 2023: hoe zit dat?

 Vanaf 2026 is het verplicht om een duurzame installatie aan te schaffen wanneer je jouw oude ketel moet vervangen. Moet jouw ketel nu al vernieuwd worden, dan is de vraag wat de slimste optie is. Koop je een nieuwe cv-ketel? Of kies je nu al voor een duurzamere installatie zoals een warmtepomp. Lees verder en ontdek wat de beste keuze is. 

CV-ketel vernieuwen: Zo maak je de beste keuze: 

Op het moment dat jij toe bent aan het vernieuwen van een cv-ketel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wil je de beste keuze maken. 

Denk aan je huidige behoeften op het gebied van verwarming en warm water. Als je op zoek bent naar een directe vervanging van je oude ketel en je hebt geen specifieke duurzaamheidsdoelstellingen, dan kan een nieuwe CV-ketel nog steeds een geschikte keuze zijn. 

Als je duurzaamheidsdoelstellingen hebt en de overstap wilt maken naar een milieuvriendelijker verwarmingssysteem, is het misschien slim om nu al te investeren in een duurzamere optie, zoals een warmtepomp. Dit kan op lange termijn kosten besparen en je woning klaar maken voor de toekomstige regels. Bekijk je financiële situatie en kijk of het mogelijk is om te investeren in een duurzamere installatie. 

Weet je nu nog niet zeker wat de beste optie is? Vraag dan advies aan een specialist. 

Alternatieven cv-ketel

Wanneer je liever niet gaat voor de cv-ketel, om wat voor reden dan ook, zijn er gelukkig ook nog talloze andere mogelijkheden. Hieronder staan een aantal beschreven. 

  • Warmtepomp: Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het water en gebruikt die warmte om je huis te verwarmen en water te verwarmen. 
  • Zonneboiler: Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen voor je huis. Het werkt goed op zonnige dagen en kan je helpen energie te besparen.
  • Pelletkachel: Een pelletkachel verbrandt houtpellets om warmte te produceren. Het is een duurzamere optie dan een gewone open haard. Het kan alleen wel een stuk minder oppervlakte verwarmen dan een cv-ketel. 
  • Stadsverwarming: Sommige gebieden hebben stadsverwarming, waarbij warm water wordt geleverd door een gemeenschappelijk systeem. Je hebt dan geen eigen cv-ketel nodig.

De keuze voor een alternatief hangt af van je behoeften, budget en jouw voorkeur op het gebied van duurzaamheid.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *